czwartek, 16 czerwca 2011

POMYSŁ NA OBIAD DLA DWOJGA

Przepisy pochodzą z książki kucharskiej "Kuchnia Polska"

PURE Z ZIEMNIAKÓW
5 dużych ziemniaków, śmietana 18, masło, cebula, sól, pieprz, koperek i majeranek.

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować i zmiksować. Dodać 2 łyżki śmietany i łyżeczkę masła. Zmiksować wszystko razem. Dodać wcześniej podsmażoną cebulkę i wymieszać łyżką.  Posypać koperkiem i dodać majeranku do ozdoby.

ESKALOPKI Z DROBIU
700g filetu z drobiu,2 łyżki mąki, sól, pieprz, masło do smażenia.

Filet oczyścić, opłukać i pokroić na plastry o grubości 1 cm, lekko pobić. Oprószyć pieprzem solą i mąką. Smażyć z obu stron po 2-3 minuty na maśle.




SMAŻONE WAŻYWA

Pół kalafiora i jedna cebula.

Kalafior rozdrobić. Cebulę pokroić w prążki i usmażyć razem na głębokim oleju.

KOKTAJL TRUSKAWKOWY

1 kg truskawek wymieszać z litrem maślanki i cukrem do smaku.

1 komentarz: